Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

Voor straf naar Valencia

Elke week verschijnt op deze site een bijdrage van één van onze onderzoekers over communicatie in onderzoek en praktijk. Deze week: Wilbert Spooren over zijn werkbezoek aan Valencia.

Wetenschap is soms echt een straf. Zo ben ik deze week uitgezonden vanuit een voor het eerst dit jaar winters Nederland naar Valencia, Spanje (zonnig, 16 graden, prachtige plaats aan de Middellandse Zee, gastronomische pleisterplek, Stad van de Kunsten en Wetenschappen) om aan 40 zeer geïnteressseerde PhD-studenten en onderzoekers onderwijs te geven over één van mijn hobby horses: samenhang in tekst. Dat doe ik samen met mijn Utrechtse collega Ted Sanders. Op weg erheen realiseerde ik me dat ik komend jaar al 30 jaar met hem samenwerk.

textlink

De bijeenkomst is georganiseerd door TextLink, een door COST gefinancierd netwerk van wetenschappers uit heel Europa. Het netwerk wil de kennis over tekst en tekstsamenhang in Europa bij elkaar brengen en een verzameling tools bijeenbrengen die onderzoekers kunnen helpen bij het annoteren van discourse en het doorzoeken van multilinguale corpora. Radboud Universiteit is één van de partners in deze COST action.

Deze week vindt hier een training school plaats. Die gaat vooral over methoden en tools om discourse te analyseren, op zo’n manier dat die analyses uitwisselbaar zijn tussen wetenschappers die verschillende manieren gebruiken om samenhang in tekst te analyseren. Aansluitend is er volgende week een conferentie over tekstsamenhang, maar daar kan ik niet bij zijn.

Onze sessies zijn op maandagmorgen, maandagmiddag en dinsdagmorgen. Ted concentreert zich op de acherliggende theorieën en onderzoeken, van ons, van hem, van promovendi en van collega’s. Ik concentreer me op kwesties van betrouwbaarheid en statistische analyse. Dat gebeurt in een bloedhete zaal waar 40 computers staan te snorren en de verwarming niet uit kan. Voor sommige studenten is het de eerste kennismaking met kwantitatieve methoden voor het uitvoeren van dergelijke analyses. Er wordt volop gezweet en lang niet iedereen krijgt de opdracht af. Vandaar dat ik er op dinsdagmorgen mee verder ga.

Een bijzondere uitdaging voor de docent is de computerinterface: we zitten in een lokaal waarin Linux het standaardsysteem is en Windows geëmuleerd wordt. En dat alles moet je aan de praat krijgen via een Catalaanse interface. Want daar zijn ze wel heel politiek over: alle bordjes, teksten die omgeroepen worden in de lift en aanwijzingen die je krijgt gaan in eerste instantie in het Catalaans. Gaat Valencia dan ook voor afscheiding stemmen als er een referendum over georganiseerd wordt, vroeg ik aan María Cuenca, de lokale organisator van de training school. Welnee, zei ze, dat leeft hier helemaal niet.

Wetenschap en Spaans levensritme zijn niet altijd optimaal op elkaar afgestemd. Spanjaarden lunchen vanaf half 3. Dat past niet bij een opzet waarbij de lunch tussen half 2 en 3 hoort plaats te vinden. Voor het avondeten kun je eigenlijk niet vóór 9 uur terecht. Dat is lastig als je nog wat wilt voorbereiden voor je college om 9 uur ‘s morgens.

Op woensdagmiddag gaan we speeddaten met de studenten. In een vernuftig opgezet systeem krijgt elke docent gesprekken met zestien studenten, terwijl die studenten ondertussen ook met elkaar gaan praten. Het is allemaal buitengewoon levendig en ik hoor verschrikkelijk veel interessante onderzoeksplannen van zeer getalenteerde mensen. Nadeel is wel dat 40 mensen en acht trainers zoveel lawaai horen dat het in het nabijgelegen voetbalstadion van Valencia CF te horen moet zijn.

Een mooi initiatief, dat belangstelling trekt. Er zijn deelnemers met affiliaties uit 17 verschillende Europese landen. Maar dat is nog een onderschatting, want bij de drie Nederlandse deelnemers zitten ook een Chileense en een Chinese promovenda uit Utrecht. Er komt nog een tweede training school, later in het Textlink-project. Benieuwd wat dat brengen gaat.

Wilbert’s personal page →

Leave a Reply