Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen
Book History Tell Narrative Fairy Tales Dream 794978 1 E1538477465173

Twijfel

Door Marnix Hoppener

Het liefste creëer ik mijn eigen inhoud. Tegelijkertijd merk ik dat een ander soms op onnavolgbare wijze zijn boodschap beter kan overbrengen dan ik. Deze blog gaat over mijn zoektocht naar het vinden van de juiste balans tussen pakkende verhalen vertellen en wetenschappelijke data delen. Tussen het overbrengen van een droom en feitelijkheden.

In de wetenschap worden we afgerekend op het laatste en juist het eerste geeft mij voldoening. Waarschijnlijk zijn beiden nodig en gaat het om de krachtige combinatie. In een volgorde die naar mijn idee start bij de droom. Maar misschien zit ik er naast. Ik twijfel.

Zelf ben ik gestart met het vertellen van mijn eigen droom. Veertien jaar geleden begon ik als jonge dokter aan collega’s het verhaal te vertellen dat de gezondheidszorg eigenlijk ziekenzorg is. Dat we achter de feiten aanlopen. Dat de meestvoorkomende ziekten leefstijlziekten zijn. Ziekten die ontstaan door het luilekkerland van aanbod waarin we leven, door onze eigen keuzes, door ons eigen gedrag. Het aanleren van gezond gedrag bij kinderen is daarmee naar mijn overtuiging in de kern een belangrijk antwoord voor het voorkomen van een hoop ellende. Mijn verhaal gaat over mijn droom. Mijn droom over happy and healthy kids. Als vertrekpunt van een mooiere wereld.

Tegelijkertijd begeef ik me in een wereld waarin ik het gevoel heb mijn droom te moeten aantonen. Bewijsvoering te moeten leveren voor iets wat voor mijn gevoel zo evident is. Het lijkt zo logisch en dat maakt het wellicht zo complex. Het voelt daarom soms als een moeizame weg. Stapje voor stapje lukt het om met nieuwe data te komen die mijn droom beginnen te bevestigen. Maar stel dat het lukt, welk verhaal moet ik dan dadelijk vertellen? Het legendarische filmpje van Arnoud Van den Bossche zette me aan het twijfelen en motiveerde mij tegelijkertijd om door te gaan.

Leave a Reply