Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

Taart

Elke week verschijnt op deze site een bijdrage van één van onze onderzoekers over communicatie in onderzoek en praktijk. Deze week: Liza van Lent, over publicaties, prijzen en… zelfgebakken taart! 

Na twee jaar hard werken aan mijn eigen onderzoek naar hoe mensen via Twitter hebben gereageerd op diverse soorten crises, kreeg ik vorige week vrijdag – eindelijk – het verlossende antwoord. Mijn eerste eigen paper is geaccepteerd bij het Journal of Medical Internet Research. Hoera! Tijd voor een feestje! Maar bij het volgende besef kwam ik zelf in een crisis. Volgens de ongeschreven etiquette moet ik nu namelijk gaan bakken…

Die reactie vereist misschien enige uitleg. ‘Cakes en taarten zijn toch juist bedoeld om bij te dragen aan het vieren van verjaardagen of andere heuglijke gebeurtenissen, zoals gepubliceerde papers?’ denkt u misschien. Nou, op de afdeling CIW hebben baksels een veel serieuzere, soms zelfs metaforische, lading.

Zomaar wat voorbeelden uit de praktijk: er staat een heuse bak-boom in het keukentje op de vierde verdieping en eens in de zoveel tijd wordt er door de collega’s een professionele “Heel CIW bakt”-wedstrijd georganiseerd. Op die manier worden (bij iedere editie weer meer) baksels door een vakkundige jury onderworpen aan diverse tests om te kijken wie van de staf er het grootste verborgen talent blijkt te zijn in verschillende bakcategorieën. Van mondgevoel tot presentatie en zelfs een ‘overall’ winnaar: de concurrentie is moordend.

Deze week nog vierde collega Béryl Hilberink, die met Ulrike Nederstigt de DRONGO wetenschapsprijs 2016 binnensleepte, haar verjaardag en trakteerde ons op liefst drie (!) overheerlijke, zelfgebakken taarten. Er lijkt dan ook een positieve relatie te zijn tussen de kwaliteit van de gebakken taarten en het binnenslepen van prijzen en publicaties. “Dit is geen taart, dit is een metafoor”, zei collega Anneke de Graaf niet voor niets, nadat ze een tijd geleden zelf een onvolprezen chocoladecake had gebakken ter gelegenheid van één van haar nieuwste publicaties.

Dat is natuurlijk allemaal erg lekker, maar ik zat mooi met de gebakken peren. Probeer maar eens aan al die prijswinnende taarten op de afdeling te tippen (of bakken)! Wat als ik met mijn publicatie een misbaksel creëer?

Laat ik toch maar het zekere voor het onzekere nemen en aan het bakken slaan. Wie niet bakt, die niet wint, zo is maar weer gebleken. Misschien dat het volgende paper dan binnenkort ook succes heeft.

Leave a Reply