Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

Nieuwe vooruitzichten en goede berichten

Elke week verschijnt op deze site een bijdrage van één van onze onderzoekers over communicatie in onderzoek en praktijk. Deze week: Enny Das, over nieuwe multidisciplinaire uitdagingen.

Komend academisch jaar draag ik mijn rol als voorzitter van de afdeling over aan mijn opvolgster Lidwien. Ik heb die rol van afdelingsvoorzitter met plezier vervuld. Nou ja, niet altijd, maar meestal wel! Voorzitter zijn van een grote opleiding in een steeds veranderende context – wisselende studentaantallen, docenten die komen en gaan, financiën die afnemen of toch weer aantrekken, nieuwe bestuurders en nieuwe regels – het is dweilen met de kraan open. Nooit saai, anders gezegd. Maar het geeft ook vervulling; samen aan iets werken dat goed is, dat nog beter maken, bewaken, bevechten, dat is veel leuker dan in je eentje een doel nastreven. Ik kwam daardoor vaak niet aan mijn eigen dingen toe, maar ik sluit niet uit dat ik het desondanks zal gaan missen.

In het komende jaar blijf ik me uiteraard inzetten voor de opleiding. Er komen ook nieuwe samenwerkingen aan waar ik me op verheug. Deze week kreeg ik formeel bericht van NWO dat Inge Stortenbeker, die al als junior onderzoeker aan onze PI-groep verbonden is, in september als promovenda aan de slag kan op dit project:

Taalgebruik van huisartsen bij patiënten met onverklaarde klachten

Afbeeldingsresultaat voor inge stortenbekerEen groot aantal patiënten dat op bezoek komt bij de huisarts, presenteert Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Dit zijn klachten die niet verklaard kunnen worden door een onderliggende ziekte. Communicatie tussen huisartsen en patiënten met deze onbegrepen klachten verloopt vaak moeizaam. Onderzoek naar arts-patiëntcommunicatie richt zich tot nu toe op wat dokters zouden moeten zeggen, maar niet hoe ze dat kunnen doen. Dit promotieproject geeft nieuwe inzichten in arts-patiëntcommunicatie door te onderzoeken of huisartsen en patiënten andere taal gebruiken bij SOLK, en hoe dit taalgebruik doorwerkt op de gezondheid van patiënten.

Dat wordt leuk! Een multidisciplinaire samenwerking met Inge en met de andere mensen die aan dit project verbonden zijn, zoals Tim Olde Hartman van Huisartsengeneeskunde aan het Radboud UMC, Sandra van Dulmen, hoogleraar Communicatie in de Zorg aan het Radboud UMC, en collega CIW-er Wyke Stommel.

Om het feest compleet te maken werd ook Merijn Beeksma onlangs gehonoreerd, door het CLS; zij begint in het nieuwe academisch jaar aan dit PhD-project:

Uncovering clinical clues: Using linguistic knowledge to aid in Advance Care Planning

Advance Care Planning (ACP) is the process during which patients make decisions about the health care they wish to receive in the future, to enhance the quality of the final phase of their life. Accurate prognosis of life expectancy is essential when end-of-life decisions are made, but is notoriously difficult. Other than humans, computers have perfect memory, are able to learn quickly and systematically from many thousands of cases, and are not influenced by personal traits or for example their relation to the patient. This proposal builds on a pilot study that uses machine learning techniques to predict life expectancy based on medical records.

Ook al een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen Letteren en Medische Wetenschappen, met eerste begeleider Antal van den Bosch, collega-hoogleraar Taal- en Spraaktechnologie aan de RU en directeur van het Meertens instituut, Stef Groenewoud, specialist in de gezondheidszorg verbonden aan IQ Health Care, Radboud UMC en Yvonne Engels, afdeling anesthesiologie, pijn, en palliatieve zorg van het Radboud UMC maar bovenal dus Merijn (!), waar ik erg veel zin in heb.

Mijn toekomst ziet er dus feestelijk multidisciplinair uit, en dat was precies de bedoeling.

Leave a Reply