Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

Mindfulness trainingen voor werknemers

jantien_100x150Het vergroten van duurzame inzetbaarheid van de werkende populatie is belangrijker dan ooit. Een grote groep werknemers zal binnenkort met pensioen gaan, waardoor er tekorten zullen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat werknemers zo lang mogelijk doorwerken.

Janine van Berkel onderzocht de mogelijke effecten van mindfullness en e-coaching

Mentaal kapitaal

De laatste paar decennia is werken minder fysiek inspannend geworden -meer werk wordt zittend uitgevoerd- en meer mentaal inspannend geworden. Deze veranderingen hebben gevolgen voor de mentale gezondheid en leefstijlgedrag van werknemers. Een goede mentale gezondheid (ook wel mentaal kapitaal genoemd) is één van de meest waardevolle middelen geworden voor een organisatie.

Jantien van Berkel onderzocht of de inzet van mindfulness trainingen in combinatie met e-coaching leefstijlgedrag en mentale gezondheid van werknemers op de lange termijn kan verbeteren, zodat zij zo lang mogelijk gezond aan het werk blijven. Er bleken geen lange termijn effecten van de mindfulness training en e-coaching. Bij vervolgonderzoek zal aandacht moeten worden besteed aan hoe mogelijke korte termijn effecten kunnen worden vastgehouden. Met andere woorden: hoe krijg je werknemers zo ver dat ze zelf bezig blijven met mindfulness?

Van Berkel, J. (2016). Wat kan mindfulness betekenen voor gezondheidsbevordering op de werkvloer? Nederlands Tijdschrift voor Behavioral Medicine, 25(1), 8-9.

Jantien’s personal page →

 

Leave a Reply