Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

Get published…

wilbertElke week verschijnt op deze site een bijdrage van één van onze onderzoekers over communicatie in onderzoek en praktijk.

Deze week: Wilbert Spooren over publiceren.

wilbert_flyer

Lang gewacht, stil gezwegen. Deze maand is het dan eindelijk zover: het boek waar ik met Ninke Stukker en Gerard Steen zo’n drie jaar aan gewerkt heb is verschenen. Bij een sjieke uitgever (Mouton de Gruyter) en voor een sjieke prijs (€ 99.50). Helaas heb ik le plaisir de se voir imprimé nog niet mogen ervaren want het fysieke ding heb ik nog niet in handen gehad. Wel heb ik natuurlijk de pdf-versie met de drukproef gezien maar ik weet bijvoorbeeld nog helemaal niet hoe de voorkant eruit ziet. De flyer maakt me wat dat betreft ook niets wijzer. Dat wordt nog even geduld hebben tot het boek met de ouderwetse slakkenpost in mijn postvak verschijnt.

Even zo goed blijft het feestelijk, zo’n nieuw boek. Vandaar dat we het gedrieën gaan vieren met een borrel. Het gaat over genre, en dan vooral over de rol van genre in taal, discourse en cognitie. Een inleiding van ons drieën, veertien hoofdstukken van auteurs uit zowat alle continenten (waarvan één van mij) en last but not least een index.

wilbert_discourse

 

Die fröhliche Wissenschaft

Zo af en toe praat ik met vrienden van buiten de wetenschap over mijn werk. Steevast maken ze zich enorm vrolijk over de manier waarop wij in de wetenschap dingen geregeld hebben. “Dus jij gaat over een tijdje naar een congres?” “Ja.” “En waar is dat dan?” “In Canada.” “En je gaat daar een lezing geven?” “Twee lezingen, één op de eerste dag en één op de derde dag.” “En hoeveel krijg je daar dan voor betaald?” “Betaald? Nee ík moet betalen: de reis, de verblijfskosten, de congresdeelname. Ik krijg dat wel terug, althans tot een bepaald maximum, maar nee, betalen, dat zit er niet in. Tenzij je een speciale uitnodiging hebt gekregen, als keynote speaker.” Dan lachen ze meewarig en beginnen over iets anders.

Publish or perish

Zo zit het ook met die publicaties van ons. Eerst werk je dag en nacht om het onderzoek af te krijgen. Dan schrijf je daar een hoofdstuk of artikel over. Dat gaat twee keer langs reviewers, die natuurlijk van alles te zeuren hebben. Uiteindelijk, anderhalf jaar later komt het akkoord en dan op een gegeven moment komen de drukproeven. Die moet je binnen anderhalve dag corrigeren en graag niet te veel veranderen, want dan moet je bijbetalen. En o ja, het copyright draag je over aan de uitgever (tenzij je tweeduizend euro meebrengt om een Creative Commons license te betalen).

Boekredactie

Als je editor van een boek bent komt daar nog het een en ander bij. Eerst op zoek naar een boekenserie die jouw boek wil hebben. Daarvoor moet je een uitgebreid proposal op tafel leggen. Als dat erdoor is, correspondeer je eindeloos met bijdragers aan het boek, met reviewers en met de series editors. Heel veel redactieoverleg (via Skype, telefonische vergadering en een enkele keer ook een fysieke bijeenkomst). Commentaren van reviewers samenvatten, drukproeven verspreiden, inzamelen en terugsturen (drie keer!) en op het laatste moment nog even een index maken. Vreemd genoeg gaat dat nog steeds niet automatisch bij deze sjieke uitgeverij. Niet dat het niet automatisch kan maar handmatig blijkt tot veel minder fouten te leiden.

Als je al die uren die er in zijn gaan zitten op zou tellen en vermenigvuldigen met een uursalaris dan kom je voor die 1,4 miljoen letters ongetwijfeld tot een akelig hoog bedrag per letter. En waarom? Opdat we het in kunnen voeren in ons Research Information System. Omdat het goed is voor onze reputatie. En natuurlijk omdat er buitengewoon interessante dingen in staan. Van harte aanbevolen.

Wilbert’s personal page →

Leave a Reply