Etniciteit in politieverhoren

Etniciteit in politieverhoren

Wyke_300Elke week verschijnt op deze site een bijdrage van één van onze onderzoekers over communicatie in onderzoek en praktijk.

Deze week: Wyke Stommel over Etniciteit in politieverhoren.

Etniciteit in politieverhoren

Etniciteit is “glad ijs” in verschillende maatschappelijke contexten, waaronder die van de politie. Stereotypering ligt op de loer, maar toch is het van belang voor signalementen en opsporing of registratie van delicten. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe etniciteit een rol speelt in politieverhoren met verdachten. Verdachten en agenten kunnen hun eigen etniciteit of culturele achtergrond relevant maken tijdens het verhoor, maar etniciteit speelt ook een belangrijke een rol in de beschrijving van andere betrokkenen – medeverdachten, slachtoffers of vrienden van de verdachte. Daarbij wordt gebruik gemaakt van categoriegerelateerde eigenschappen zoals huidskleur, haar(dracht) en kleding. De data voor het onderzoek bestaan uit 15 Nederlandse politieverhoren. Deze analyseren we met behulp van conversatieanalyse en “membership categorization analysis”, een benadering om het gebruik van categorieën en gerelateerde eigenschappen en activiteiten in natuurlijke interactie te onderzoeken.

politieverhoor

Het project wordt uitgevoerd door Wyke Stommel (RU) en Tessa van Charldorp (UU), die de politieverhoren in het kader van haar promotieonderzoek verzameld en volledig getranscribeerd heeft. Binnen dit onderzoeksproject brengen we een bezoek aan de Universiteit van Loughborough (UK), waar veel experts werken op het gebied van politieverhoren, conversatieanalyse en workshops aan professionals op basis van dit type onderzoek, o.a. Prof. E. Stokoe en prof. C. Antaki. Op basis van dit onderzoek zullen we een workshop ontwikkelen voor de politie.

De Marinel Gerritsenbeurs een subsidie van de Radboud Universiteit die tot doel heeft onderzoek van CIW medewerkers met een onderwijsaanstelling te stimuleren, met speciale aandacht voor interculturele communicatie of internationale samenwerking.

Wyke’s personal page →

Leave a Reply