Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

EACH conference: communicatie in de gezondheidszorg – verslag

EACH – European Association of Communication in Healthcare

Wendy_100Van 28 september t/m 1 oktober werd het EACH congres (European Association of Communication in Healthcare) gehouden in de Amsterdam RAI. Dit congres werd georganiseerd door het AMC-UvA en NIVEL. Van CLS waren Anniek Boeijinga, José Sanders en Wendy Jacobs aanwezig.
Wendy doet verslag.

each_congres

EACH is een interdisciplinaire non-profit organisatie die onderzoekers en trainers op het gebied van communicatie in de gezondheidszorg samenbrengt. Een kenmerk van EACH congressen is dat interactie en uitwisseling tussen deelnemers wordt aangemoedigd. Het belangrijkste doel van EACH is het bevorderen van de uitwisseling van ideeën en producten vanuit onderwijs en onderzoek tussen individuen en instituten in Europa en daarbuiten. Het congres richt zich dus zowel op onderwijs als op onderzoek op het gebied van communicatie in de gezondheidszorg en is niet alleen bedoeld voor artsen, maar ook voor verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tandartsen etc. Het congres is daarom relevant voor trainers, onderwijzers, professionals in de gezondheidszorg en onderzoekers.

Gedurende drie dagen waren er verschillende interessante workshops, plenaire bijeenkomsten, symposia, paper presentaties en poster presentaties.

Een voorbeeld van onderwerpen van het congres:

  • Shared decision making
  • Empathie
  • Communicatie en emoties
  • Interculturele communicatie
  • Communicatie bij chronische aandoeningen

Een aantal voorbeelden van bezochte sessies:

  • Rethinking Probabilistic Risk Information and Individual Health Decision Making
  • Shared Decision Making: past, present, and Future.
  • The effect of communication on physical pain
  • Decision-making and participation in bowel cancer screening: Challenges and interventions for low health literate individuals

Daarnaast presenteerde José Sanders over communicatieve en ethische aspecten van gezondheidscommunicatie: Objective information, autonomous decisions? Communicative and ethical aspects of health communication on preference-sensitive decisions.

Anniek Boeijinga presenteerde haar poster The road to healthy lifestyle changes: Using narratives to bridge the intention-behavior gap.

Het was een afwisselend congres, met interessante presentaties en posters. Contact tussen deelnemers werd inderdaad gestimuleerd en je werd aangemoedigd om kennis te maken en te overleggen met de mensen naast je in de zaal tijdens de plenaire bijeenkomsten. Dit was een leuke manier om in contact te komen met andere congres bezoekers. Vooral de symposia waren interessant en de sessies sloten goed op elkaar aan.

Leave a Reply