Persuasive communication

Centre for Language Studies | Faculty of Arts | Radboud University Nijmegen

Wake me up when September ends

Elke week verschijnt op deze site een bijdrage van één van onze onderzoekers over communicatie in onderzoek en praktijk. Deze week: Lieke Verheijen, over haar Centraal-Europese conference tour afgelopen maand.

September, dat was me de maand wel zeg. Drie reisjes, drie conferenties en drie presentaties. Ik ging namelijk op conference tour in Centraal-Europa – naar Hongarije, Tsjechië en Slovenië. Om over mijn eigen promotieonderzoek naar jongerencommunicatie via sociale media te vertellen. En om van andermans state-of-theartonderzoek op de hoogte te blijven. Het waren leerzame, drukke, maar zeker ook leuke weken. Met nieuwe steden, nieuwe inzichten en nieuwe indrukken.

360px-central_europe_regions

Hongarije

Mijn eerste bestemmingslocatie was Boedapest, een culturele metropool in het hart van Europa, die ik bezocht naar aanleiding van de 1st International Conference on Sociolinguistics. Een nieuwe en gevarieerde conferentie voor wetenschappelijke onderzoek op het raakvlak van taal, cultuur en maatschappij, met dit keer als thema ‘Insights from Superdiversity, Complexity and Multimodality’. Er waren maar liefst negen parallelle sessies: geen wonder dat ik grote moeite met kiezen had, met zo’n grote diversiteit aan lezingen. Gelukkig was er binnen dit uitgebreide aanbod ook voldoende belangstelling voor mijn sociolinguïstische analyse van sociale mediateksten van Nederlandse jongeren. Ik legde uit op welke manieren hun online taaltje verschilt van het Standaardnederlands en de cruciale rol die leeftijdsgroep daarbij speelt. Na twee lange dagen met diverse voordrachten werd het programma afgesloten met een sociale activiteit, een boottocht over de Donau naar een eiland verderop. Even lekker uitwaaien op het water en het strand – een fijne beloning voor onze academische inspanningen.

afb-lieke-6 afb-lieke-1

Tsjechië

De tweede conferentie die ik bijwoonde, de 19th International Conference on Text, Speech and Dialogue, vond plaats in Brno, de één-na-grootste stad van Tsjechië (maar, zoals lokale inwoners met een minderwaardigheidscomplex t.o.v. Praag graag benadrukken, historisch gezien wél de oudste grote stad van het land). Ik presenteerde een poster gebaseerd op een recent paper, geschreven met computertaalkundige Wessel Stoop en gepubliceerd in de bundel Text, Speech, and Dialogue van uitgeverij Springer. Over hoe we via speciale websites WhatsApp-chats en Facebookposts verzameld hebben voor mijn promotieproject. Met tips voor toekomstig onderzoek, omdat het nog knap lastig blijkt om een corpus van zulke privéberichten aan te leggen. Vier dagen lang vol computationeel linguïstische praatjes – een behoorlijke mentale uitdaging voor een toegepast taalkundige als ik. Gelukkig bood de organisatie ook de nodige afleiding in de vorm van uitstapje naar een nabijgelegen kasteel, chateau Valtice, en een feestmaal in een authentieke Tsjechische wijnkelder, inclusief lokale dans.

afb-lieke-2 afb-lieke-5

Slovenië

Ten slotte reisde ik naar Ljubljana, het pittoreske hoofdstadje van Slovenië, waar de 4th Conference on CMC and Social Media Corpora for the Humanities plaatsvond. Het adagium ‘last but not least’ was daarbij perfect van toepassing: allemaal interessante lezingen over sociale media en communicatie via digitale tools. Waaronder eentje van Lisa Hilte, een collega van Universiteit Antwerpen die relevant onderzoek doet naar de chattaal van Vlaamse tieners. Zelf presenteerde ik een paper wat afgelopen maand verscheen in online proceedings, waarin ik het schriftelijk taalgebruik van Nederlandse jeugd op sociale media en op school vergelijk. Er werd zelfs verslag gedaan over deze conferentie in een landelijk dagblad (https://www.dnevnik.si/1042752018/kultura/fokus/jezikoslovci-o-slovenscini-na-spletu-ce-je-vprasanje-kdo-bo-koga-je-odgovor-slovenscina-bo-anglescino) – het artikel kan ik helaas niet lezen (nou ja, enigszins met Google Translate), maar het is toch grappig om een foto van jezelf in een Sloveense krant te zien. Overigens ontbrak ook hier het sociale element niet: een diner met lokale gerechten was een heerlijke afsluiting van een geslaagde conferentie.

afb-lieke-3 afb-lieke-4

Na deze enerverende maar ook vermoeiende maand is mijn reislust wel even gestild. Blij om weer terug te zijn in ons kikkerlandje, om vliegvelden voorlopig te kunnen vermijden. Maar wacht, wat zie ik daar voorbijkomen op de LINGUIST List, calls for papers voor twéé conferenties over taal en nieuwe media volgend jaar? Misschien moet ik binnenkort toch maar enkele abstracts indienen; het begint alweer te kriebelen…

Leave a Reply